#11 Tussenevaluatie

Tijd voor een eerste denkmoment. Hoewel je nog maar een paar Dingen hebt gedaan (weblogs, sociale netwerken, RSS, Twitter en Yammer) heb je misschien al een aardig beeld van waar het bij web 2.0 of het sociale web over gaat. En dat je de impact ervaart van al deze ontwikkelingen op hoe mensen en organisaties met elkaar communiceren. Maar ook hoe we de informatie die op ons afkomt, beter kunnen filteren.

We hebben het later bij Ding #17 nog over Politie 2.0, maar het is interessant om nu al te horen hoe je zelf aankijkt tegen de ontwikkelingen die we tot nu toe hebben bekeken in relatie tot je werk. Daarnaast is het een interessante vraag hoe je met deze ontwikkelingen kunt inspelen op het terugdringen van criminaliteit; kun je criminelen stoppen/verstoren door middel van web 2.0-toepassingen? Deze vraag zal bij Ding #17 nogmaals gesteld worden omdat je beeld van web 2.0 dan completer is.

 • Hoe en waar zou je een weblog kunnen inzetten? Intern en extern?
 • Gaan sociale netwerken ons helpen in het werk?
 • Wat zou je allemaal met RSS kunnen doen om je werk te helpen?
 • Wat denk je van Twitter-activiteiten door de politie? Vind je Yammer nuttig?
 • Of zie je van deze toepassingen helemaal niet het nut voor de politie? Vind je het alleen voor privé-doeleinden van belang?
 • Wat merk je, nu je de eerste dingen hebt leren kennen, in de wereld om je heen? Hoor je die termen nu meer? Kijk je met een andere blik rond op het web?

Plaats je reacties op je cursusweblog!

11 comments

 1. janneke zegt:

  Een Weblog is volgens mij goed in te zetten bij een geruchtmakend onderzoek. Bijvoorbeeld de vele branden die er waren in Veendam. Je verteld op die manier de bevolking wat er aan de hand is. Je kunt hen vragen mee te werken aan het onderzoek. Je bent niet afhankelijk van de medewerking van de reguliere media.
  Wel moet je net als met de krant rekening houden met het prijsgeven van daderinformatie. Anonieme informatie die je via de blog binnen krijgt kan ook van de dader zijn.

  De weblog is zowel extern als intern te gebruiken. Ook collega’s worden graag op de hoogte gehouden van het vorderen van een onderzoek. Daarbij komt dat er collega’s zijn die antwoorden op vragen van anderen al hebben zonder dat de vrager dat beseft.

 2. hugo zegt:

  Ik ben werkzaam als jeugdrechercheur en zou via Netvibe een pagina kunnen aanmaken met feeds betreffende jeugd – jeugdcriminaliteit – jeugdzorg etc.

  Ik zou een wiki aan kunnen maken op gebied van de jeugd dat door iedere collega gevuld en bekeken kan worden waarna er een mooi digitaal naslagwerk ontstaat……. en misschien is een BVH wiki ook wel functioneel want ik hoor de collega’s nog regelmatig klagen.

  Twitter zou bv in bepaalde onderzoeken bruikbaar zijn maar dan zou de organisatie misschien ook de mogelijkheid moeten bieden van mobiel internet voor de collega’s die snel een tweet willen versturen

  Volgens mij zijn er legio mogelijkheden en zou je binnen je eigen functie eens moeten scannen wat je op digitaal gebied mist en wie weet ligt er een oplossing in één van web 2.0 toepassingen.

 3. Maurice zegt:

  De stand van zaken. Ik gebruik het internet op een voor mij handige manier. Daarin maak ik voornamelijk gebruik van informatieve sites. Ik merk dat ik niet de behoefte heb om te bloggen, te twitterren de hyven enz. Ik ben wat dat betreft meer een informatie consument dan producent. Mijn mening over zaken deel ik graag maar niet op forums (behalve deze dan) of tweets. Ik kijk uit naar de mogelijkheden binnen de opsporing. Daarin zijn veel toepassing goed bruikbaar denk ik. De meeste zijn echter niet te benaderen via ons netwerk. Neem als voorbeeld Gmail. Werkt niet. Bewegende media zoals You Tube zijn niet te laden. Geluid is uitgeschakeld. Uitbreiding van de inzet en bruikbaarheid van web.20 zal gelijk op moeten met de ontsluiting van genoemde mogelijkheden op ons eigen netwerk.

 4. admin zegt:

  @Maurice; helemaal eens met je laatste opmerking! :-) Ik zou willen dat ik het kon regelen!

 5. johnvw zegt:

  Ik weet nog niet helemaal of ik ga twitteren en yammeren, Ik ben niet iemand die veel info deelt op dit moment.
  Ik kan me voorstellen dat het in onderzoeken handig kan zijn om met een bepaalde groep te twitteren.
  Yammer binnen de politie Utrecht zou ik dan eerder gebruiken omdat het min of meer een gesloten netwerk is, waarin je zelf aangeeft met wie je contact wilt hebben over een bepaalde zaak.

  Bij gebruik van de wiki, denk ik aan jurisprudentie die bij een artikel van bv wikihandhaving geplaatst kan worden.

  Rss feeds heb ik inmiddels wel toegevoegd evenals Google allert.
  Daar kwam ik al een paar artikelen tegen die mij interesse hebben.

  Alleen jammer dat ik niet vanaf mijn werkplek kan inloggen op alle voor mij belangrijke sites
  Het is als eens eerder benoemd maar volgens mij moet hier echt iets mee gedaan worden, in ieder geval aankaarten.

  Ik moet bijvoorbeeld van mijn werkplek af om te kunnen inloggen op (1) een computer in het district in de hoop dat deze niet door iemand anders wordt gebruikt.

 6. admin zegt:

  @johnvw kaart het vooral bij jou intern aan zou ik zeggen. Het is overal een probleem en het argument om niet meer pc’s neer te zetten is… geld! Verrassend he.

 7. fredz zegt:

  Ik sluit mij aan bij de gesprekken tussen John en admin. Heb dezelfde problemen.

 8. inekep zegt:

  Het voordeel van Yammer om info met iemand die jij uitzoekt zie ik nog niet zo, wat is er dan mis met een mail sturen? Geldt ook voor Twitter, je kunt ook een mail rondsturen. Misschien een ouderwetse Twitter?

  Een een netvibes met info met betrekking op een tak van het werk? Ja dat zou ik nog weleens raadplegen om te kijken wat voor tips mijn collega’s hebben.

  En ja ik hoor ineens wel hoe actueel Twitter is maar dat komt waarschijnlijk door de verkiezingen.

  En ja ik denk zeker dat de politie er voordeel uit kan halen, ik vind dat ze up to dat moeten raken ( verbeter de wereld begin…..)

 9. karinb zegt:

  Sluit mij aan bij de vorige commentaren, randvoorwaarden binnen het “werk” zijn gewoon slecht geregeld om informatie te delen.
  Helaas, denk dat er mogelijkheden toe te passen zijn.

 10. woutm zegt:

  Een aardig moment inderdaad om even terug te gaan in de cursus. Natuurlijk zijn alle onderwerpen interessant. Zowel privé als voor het werk kan dit nuttig zijn. Privé zal ik er niet zoveel mee doen, maar voor het werk is het reuze interessant om de mogelijkheden binnen je onderzoek te gebruiken. Nu je de mogelijkheden kent, zal je die ook zeker gaan gebruiken. Maar genoeg geschreven. Ik word steeds enthousiastrer om de rest van de cursus ook te doen. Overigens kost het meer tijd dan ik gedacht had. Maar ja, wat maakt het uit. Als het maar wat oplevert.

 11. Mar10e zegt:

  Nou een ding is zeker. Er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel DINGEN te ontdekken op het net. Leuk om daar een verder in te kijken.

Geef een reactie